HAYATA PARANTEZ AÇIN ( )
NE DÜNYANIN HAKİMİ OLMAYA ÇALIŞIN, NE DE KÜÇÜK BİR KALBİN ESİRİ… SADECE KENDİNİZ OLUN.
İletişim bizlerin insan olarak toplum içinde gerçekleştirdiği bir etkinliktir. Bu bağlamda hemen hemen hepimizin ortak amacı insan ilişkilerini başarı ile yöneterek hayatımızı anlamlı kılmaktır. Yani toplumsal düzlemde kurulan ilişkilerde hepimizin ortak kaygısı anlaşabilmektir. Anlaşmanın sağlanması ise öncelikle “karşımızdakini anlayabilmek” ve “kendimizi anlatabilmekten” geçmektedir. Bunun yolu ise iletişim tekniklerini doğru kullanmaktan geçiyor.
İletişim günlük yaşamda iyi ve doğru ilişkiler kurabilmemizde çok önemlidir; çünkü iletişim toplumsal yaşamı üretir. Bu bağlamda hayatı anlamlı yaşamamızı sağlar. Hepimiz toplumsal ilişkilerde başarılı olmak isteriz. Toplumsal ilişkilerde başarının altın anahtarı: İyi iletişimdir. Fakat iyi iletişim kurabilmek o kadar da kolay bir iş değildir; çünkü iletişim, içinde bizim dışımızda başka insanları ve başka bir dünyayı da barındırır. Bu bağlamda dünya bir sahnedir. Biz de bu sahnenin içinde birer aktörüzdür. Rolümüzü oynarken kendimizi karşımızdaki kişi ya da kişilere anlatabilmemiz ya da başka bir deyişle iyi ifade edebilmemiz hayatımızı anlamlı yaşamamız açısından önemlidir.
İLETİŞİMİN OLMAZSA OLMAZ ALTIN KURALLARI
İletişimin en önemli altın kuralı, dinlemeyi bilmektir. Dinlemeyi bilmek bizi ikinci altın kurala taşır: İnsan ilişkilerinde sabırlı olmak. Aynı şekilde toplumsal düzlemde insan ilişkilerinde çok katı ve çok geçirgen olmak, kurduğumuz iletişimlerin başarısız oluşunda temel nedendir. Esnek olabilmek, bu sebeplerle çok önemlidir.
İnsan ilişkilerinde iletişim kurabilmek için ilk adımı atan olmaktan çekinmeyin. Ayrıca sosyal yaşamın zorlukları bizi ne kadar zorlarsa zorlasın, öfkelendirirse öfkelendirsin, öfkemizi kontrol edebilen insanlar olmak bizi her zaman bir üst düzeye taşır. Çevremizdeki insanlarla olan ilişkilerimizde yıkıcı eleştiri yapan ve yargılayan olmamak önemlidir. Bunların yanında kendi düşüncelerimizi karşı tarafa zorla kabul ettiren olmak, bizi insan ilişkilerinde itici kılar.
Unutmayalım ki insanı en çok geliştiren şey sosyal ilişkilerdir ve bildiğimiz gibi sosyal ilişkilerin temelinde de iletişim vardır. Dinlemek demiştik: Biri bize bir şey anlatırken, biz başka şeylerle meşgul olmamalı, sadece ona odaklanarak anlattıklarını dinlemeliyiz. Sosyal ilişkilerde en itici insan tiplerinden biri de akıl verici insan tipidir. İletişimlerimizi akıl vermek yerine, sadece samimi ve doğal bir kişi olarak kurmak en doğrusu olduğundan buna özen göstermeliyiz.
0 Yorumlar