KİŞİSEL GELİŞİM | Makaleler

BEYIN VE EGZERSIZ – EGZERSIZ YAPMAK BEYNI NASIL DAHA İYI ÇALIŞTIRIYOR?

Beyin ve Egzersiz – Egzersiz Yapmak Beyni Nasıl Daha İyi Çalıştırıyor? Harekette bereket vardır, demiş atalarımız. Çünkü hareket fiziksel olarak çekim gücü oluşturur. Güneş bile –sözgelimi- kendi etrafında dönerken aynı zamanda gezegenleriyle de dönerek ilerler. Böylece güneşin hareketiyle çekim gücü oluşur ve gezegenler çekim gücünün içinde kalarak güneşe olan saygılarını sürdürmüş olurlar. İnsanlar da böyledir; hareket ederek farklı insanlarla görüşür. Tanıdıkça ve tanıştıkça çekim gücü artar. Tıpkı bunun gibi, hem sağlıklı kalmak ve hem bir çekicilik oluşturmak istiyorsanız, siz de aktiviteler yapın. Hareket edin. Yürüyün. Fiziksel egzersizler yapın. Hatta araştırmalar, farklı fiziksel aktivitelerin kendine özgü zihinsel etkileri olduğunu söylüyor. Vücudunuzu hareket ettirmenin sıradan bir iş olmadığını bilim kanıtlıyor.

Kısacası evrende her şey hareket halindeyken, siz neden hâlâ pasifsiniz?

Beyin araştırmaları, beyni bir kas olarak tanımlar. Beyin eğitimini destekleyen tüm etkinlikler, vücudun hareketiyle beyin arasında güvenilir ilişkiler olduğunu bulmuşlardır. Özellikle, vücut kaslarını çalıştırmak beyinde gri maddenin artmasını sağlıyor.

Bilim adamları, koşu veya yürüyüş yapanlar ile yoga türü egzersizler yapmanın beyin üzerinde derin etkileri olduğunu söylüyorlar. Ayrıca, belirli fiziksel aktiviteler beynin yapısını belirgin şekilde değiştirebiliyor.

Zihinsel ve bedensel zindelik arasındaki bağları araştıran çok sayıda araştırmalar yayınlandı. Bu konuda elde edilen bulgular laboratuvarlardan elde ediliyor. Bu araştırma herkese bir mesaj veriyor: Daha aktif olun!

Beyinsel ve fiziksel hareketlerin sınavlarda başarıyı desteklemesi yanında, müzakerelerde ve yaratıcı projeler gibi zihinsel zorluklara fiziksel olarak hazırlanmanın en iyi yollarını seçmeye yardımcı olabileceği vurguluyor.

Beyin Ve Egzersiz – Egzersiz Yapmak Hafıza Gücünüzü Artırır
Egzersiz ve beyin – Beynin yoga uygulamalarına veya aerobik egzersizlere şiddetle cevap veren kısmı hipokampustur. Deneyler, çocukların, yetişkinlerin ve yaşlıların bedensel olarak  daha fit oldukça, beyinlerinin büyüdüğünü gösterdi. Hipokampus beynin öğrenme ve hafıza sistemlerinin merkezinde olduğundan, bu bulgu kısmen geliştirilmiş kardiyovasküler zindeliğin, hafıza artırıcı etkilerini açıklamaktadır.

Fiziksel aktivite bellek donanımını geliştirmenin yanı sıra, bellek oluşturma üzerinde daha acil bir etkiye sahip olabilir. Alman araştırmacılar, yabancı bir dile ait yeni sözcüklerin yürürken ya da bisiklete binmekteyken öğrenilmesi durumunda, beynin daha hızlı ve kalıcı bir şekilde bu kelimeleri öğrenmeyi desteklediğini gösterdiler. Bu yüzden bir metni revize ederken, kelime öğrenirken egzersiz yapın. Ya da tersi; egzersiz yaparken metin veya kelime hafızasına çalışın. Yine de çok fazla zorlamayın: Güçlü egzersizler stres seviyenizi artırabilir ve bu da bellek devrelerinizi şaşırtabilir.

Egzersizler Konsantrasyonu Destekler
Hafızaya alınan bilgileri ve anıları daha kalıcı hale getirmenin yanı sıra, egzersiz yapmak, odaklanmaya ve konudan kopmamaya da yardımcı olabiliyor. Bu konuda yapılmış en iyi bilimsel kanıt, okul çocukları üzerinde yapılan testlerdir. Ancak aynı olasılık hepimiz için de geçerlidir. Deneyde, derslere serpiştirilen 20 dakikalık aerobik tarzı alıştırmalarla işlenen dersler, Alman öğrencilerin derste konuya ve öğrenmeye dikkatlerini daha çok arttırdı.

Bu arada, ABD’de büyük ölçekli katılımla ve tesadüfi örneklemle yapılan bir çalışma, okul sonrası günlük spor sınıflarının, tüm bir okul yılı boyunca ortaya çıkan etkilerini inceledi. Tabii ki çocuklar fiziksel olarak oldukça incelmişlerdi. Daha az tahmin edilebileceği gibi, kendilerini kontrol etmede de gelişim sağladılar. Dikkat dağıtıcı şeyleri görmezden gelmek, çoklu görev yapmak ve zihinlerinde bilgi tutmak ve bilgiyi işlemek konusunda daha da ustalaştılar.

Ve eğer tüm bunlar zor iş gibi geliyorsa, egzersizin dikkat çekici etkilerini yakalamak için kendinizi zorlanmanız gerekmeyebilir. Mesela, aynı anda iki topu zıplatmak gibi sadece 10 dakikalık eğlenceli bir oyun bile gözle topları takip etmek el-göz koordinasyon becerilerini geliştirmek konsantrasyonunuza destek verebilir.

Egzersiz Yapmak Zihinsel Sağlığı Geliştirir
Egzersiz ve beyin – Sevin ya da nefret edin, fiziksel aktiviteler yapmak ruh halinizi olumlu yönde etkileyebilir. Bir koşucunun yoğun egzersizler sonucu duyduğu sevinç hissi dingin bir ruh halini yansıtır. Fareler bile endorfinden duydukları haz nedeniyle deneylerde rol alıyorlar.  Aşırı haz nedeniyle de ölüyorlar. Endorfin kan dolaşımını hızlandırır. Fakat beyinin ne kadar endorfine ihtiyaç duyduğu belli değildir. Beynimize dengeli endorfin miktarını, egzersizler veya yoga gibi aktivitelerle sağlayabiliriz.

Peki egzersiz yapmak endorfini (mutluluk hormonu) düzenler mi?

Evet; yoga türü egzersizler gerçekten strese yardımcı oluyor. Tersinden bakarsak, anksiyete (kaygı) düzeyleri yükseldiğinde, gerilirsiniz, kalbiniz hızlanır ve dikkatiniz bir noktaya kadar daralır. Bu “dövüş ya da kaç” moduna geçiş otomatik olarak gerçekleşir; ancak bu tamamen sizin kontrolünüzdedir. Yoga tarzı egzersizler, bedenin “gevşeme tepkisini” açmak amacıyla kasıtlı olarak hareket ve nefes almayı öğretir. Bilim, bu iddiayı giderek daha fazla desteklemektedir. Örneğin, bir 2010 çalışması, katılımcıları günlük yoga ve meditasyon pratiğinin sekiz haftasına yerleştirmiştir. Kendi kendine bildirilen stres azaltmaya paralel olarak, beyin taramaları, stres, korku ve endişe işlemede güçlü bir şekilde yer alan derin beyin yapısı olan amigdalalarının bir kısmında büzülme göstermiştir.

Egzersiz ayrıca depresyonun üstesinden gelmek için umut verici bir yol olarak ortaya çıkmaktadır. 2013 yılında yapılan bir meta-analiz dikkatli bir şekilde, hem aerobik hem de direnç gibi egzersizlerin depresif semptomların tedavisinde “orta derecede etkili” olduğunu bildirdi. Dikkat çekici bir şekilde, egzersiz antidepresan ilaçlar ve psikolojik tedaviler kadar etkili görünüyordu.

Egzersiz Yaparak Yaratıcılığınızı Geliştirin
Henry David Thoreau, Nietzsche ve diğer birçok yaratıcı yazar, yürüyüş yapmanın hayal gücüne kanat taktığını iddia ettiler. Geçen yıl, psikologlar bu görüşe ampirik destek verdiler. Yaratıcı düşüncenin, serbest dolaşım, fikir üretme bileşenleri yapılan egzersizlerle hareketleniyor. Yürümek düşünmeye destek veriyor. Yürünen ortam oksijen açısından bolsa, düşünme daha berrak ve üretken olabiliyor. Büyük filozoflar, peygamberler ve mistik düşünürler dağları seçmişlerdir. Aristo, talebeleriyle yürüyüş yaparken dersini verirdi.

Egzersiz Yapmak Yavaşlayan Bilişsel Çöküşü (Demans) Durdurur
Beyin ve Egzersiz – Fiziksel olarak formda kalmanın sağlıklı bir beyin için en önemli kanıtı gençliğimizdeki vücudumuz ve beynimizdir.  Yaşlandıkça vücudumuzun fiziksel ataklığı zayıflarken, hafızamız da gittikçe zayıflamaya başlar. Unutkanlık artar. Çözüm egzersizdedir. Egzersizlerin de aşırı olması gerekmez: Haftada üç kez 30-45 dakikalık tempolu yürüyüşler zihinsel aşınmayı engellemeye yardımcı olabilir ve demansı geciktirebilir. Egzersiz gibi ucuz maliyetli etkinlikler dururken, neden tıbbi ilaçlara başvuruyorsunuz?

Her şey kalp ve ciğerlerinizle ilgili değildir. Dengeyi, koordinasyonu ve çevikliği geliştirmek için yapılan egzersizler, yapılan bir deneyde, bir Alman yaşlı insan grubunun beyin yapısını ve bilişsel işlevini açık bir şekilde etkiledi. Haftada iki kez halter seansı, gözle görülür bir nörolojik etkiye sahip oldu. Dans, yaşlanan beyinlere onarıcı olabilir. Haftada sadece bir saatlik dans, altı ay boyunca yaşlı katılımcıların aerobik yapma kapasitelerini az artırsa da fiziksel ve sosyal dürtüler bilişsel iyileşmeyi artırmıştır.

Araştırmacılar egzersizi bu kadar güçlü bir beyin kuvvetlendirici yapan kritik faktörlerle ilgileniyorlar. Beyine kan akışının artması, büyüme hormonlarındaki artış ve beynin kan damarı ağının genişlemesi, en doğal haliyle egzersiz marifetiyle olabiliyor. Egzersizin yeni nöronların doğumunu uyarması da açıklanmıştır. Yakın zamana kadar, bunun yetişkin insan beyninden kaynaklanabileceğine inanan insan sayısı çok azdı.

Hala Duruyor Musunuz: Haydi Egzersiz Yapmaya!
Egzersizden gelen beynimizdeki bilişsel yayılma, bize beynimizin vücudumuzdan izole olarak çalışmadığını gösteriyor. Vücudumuzla yaptıklarımız zihinsel melekelerimizi etkiliyor. Bütün gün oturmak, hem de her gün, aman Allah’ım ne kadar tehlikeli! Bu yüzden ne tür bir egzersiz yaparsanız yapın; hiçbir şey yapmamaktan iyidir. Şimdi, kalkın ve hoşunuza giden bir şey bulun, sonra uygulayın. Tamam, ben de bu yazıdan sonra yürüyüşe çıkıyorum!

BEYİN EGZERSİZLERİ
AKLİ GÖZLE ÖDÜLE ODAKLANMAK KİLO VERDİRİYOR
EGZERSİZ YAPIN HAFIZANIZ GENÇ KALSIN
Kaynaklar

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006899310018317

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24029446

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25015595

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26724833

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24749966

https://www.theguardian.com/education/2016/jun/18/how-physical-exercise-makes-your-brain-work-better

https://www.nhs.uk/live-well/exercise/why-sitting-too-much-is-bad-for-us/


KIŞISEL GELIŞIM ÖNERILERI – MÜKEMMELLIK YOLCULUĞU İÇIN 20 PRATIK ÖNERI

Kişisel Gelişim Önerileri – Mükemmellik Yolculuğu İçin 20 Pratik Öneri – Kendi hayatımız, kendi sermayemiz olan bir varlığız. Evreni, tabiatı, hayvanları, bitkileri ve birlikte sosyal hayatı oluşturduğumuz insanları anlamak ve onlar tarafından anlaşılmak gibi zorunlu sorunları olan bir canlı türüyüz. Labirentler karmaşasının tam ortasındayız. Aklımızı ve deneyimlerimizi kullanarak her biri gizli birer hazine olan varlıkların kodlarını çözmeliyiz. Bu kodlar ve şifreler uzakta değil, kendimizde; insanda. Kendi kodlarımızı ne kadar biliyorsak başkalarının kodlarını da o kadar kolay çözebiliriz. Bunun yolu ise kendi kişisel gelişimimizdedir. Kendimizden en iyi şekilde yararlanmalıyız; çünkü hepsi kendimiz içindir. Kodları bulma ve çözme işi bir mükemmellik yolculuğudur. Bu sadece bir yolculuktur. Sonu olmayan, “tamam, bitti!” diyemeyeceğimiz bir yolculuk bu. Brian Tracy’ e ait, çok sevdiğim bir söz var; siz de duymuşsunuzdur: “Mükemmellik bir varış noktası değil, bir yolculuktur.”

Kişisel Gelişim Önerileri – Hayat bazen küçük dokunuşlarla daha güzelleşebilir. Duyduğumuz bir güzel söz zihnimizde şimşekler çaktırır. Hayatımız tamamlanmış, yapılmış bitmiş değildir; hayatımız sürekli yapım aşamasındadır. Onu her zaman iyileştirecek bir şeyler vardır. Dert varsa derman da vardır. Kötü varsa iyi de, çirkin varsa güzel de vardır. Önemli olan sürekli gelişim içinde bulunmaktır. Asalet de budur; eski halden daha iyi bir halde olabilmektir. Onun için bir dua vardır: “Ey halleri değiştiren Rabbim, Sen benim halimi hallerin en iyisine çevir.”

Ancak insan iradesiyle kendi değişimini sağlamalıdır. Bilmek yetmez, yapmak gerekir. Başarısızlık kabul edilebilir, ama denememek kabul edilemez. Madem hayatımız yapım aşamasındadır, o halde aşağıdaki 20 pratik öneriyi kişisel gelişim çabanızda rehber edinebilirsiniz:

1-) İNANÇLI OLUN
Kişisel Gelişim Önerileri – İnsan, aklı sayesinde güçlü bir varlık gibi görünse de her zaman dayanacağı, sığınacağı bir dosta ihtiyaç duyar. İnsanlardan oluşan dostlarımız, bazen bizi yarı yolda bırakabiliyor. Bizi, özellikle kötü günlerimizde yalnız bırakmayan hakiki dostlara minnettarız. Oysa bu çok uzun sürmüyor. Öyle bir Dosta inanmalıyız ve bağlanmalıyız ki, herkesin bizi terk ettiğinde bile bize sahip çıkacak bir dost olmalı bu. Bu dostumuz biz ona inanmasak da o bize destek veriyor. En sıkıntılı ve zavallı durumlarımızda ondan başka sığınacak kimsemiz de yok. Sizin de böyle bir dostunuz olsun istemez misiniz? Acizliğimizde, ihtiyaçlarımızda, sıkıntılarımızda, hastalıklarımızda, bela ve musibetlerde kısacası mükemmellik yolculuğunda karşılaşabileceğimiz her türlü problemin çözümünde her şeye gücü yeten ve bizim kısık sesimizi duyan bir dosta ihtiyacımız yok mu?

2-) OKUYUN, YİNE OKUYUN! HIZLI OKUMAYI ÖĞRENİN
Kişisel Gelişim Önerileri – Kişisel gelişiminiz için yapılacakların başında okumak gelir. Okumak, bilmediğimizi kabul etmektir. Bildiğini iddia eden öğrenmeye, okumaya ihtiyaç duymaz. Gurur ve kibri onu okumaktan engeller. Sadece kitapları değil, mecazi anlamda hayatı, tabiatı da okumalıyız; yani düşünmeliyiz. Düşünmek için okumalıyız. Gelişmek için düşünmeliyiz.

3-) FARKLI DİLLER ÖĞRENİN
Kişisel Gelişim Önerileri – Farklı diller demek, farklı düşünme biçimleri, farklı kültürler ve farklı inanışlar demektir. Her dil onu ortaya çıkaran bir medeniyetin göstergesidir. Böylesine farklı bir uğraş sizde ciddi anlamda değişimlere yol açacaktır. Vizyonunuz daha da parlayacaktır.

Yabancı bir dili öğrenmek için size önereceğim ilham verici birkaç makaleye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Dil Öğrenmede Otobanlar Ve Kasisler
4-) HOBİLERİNİZ OLSUN
İnsan meşguliyetlerle yaratılmıştır. Mutlaka bir uğraşı olmalı. Bu uğraşların bir kısmı hayatını sürdürmek için temel becerilerdir ki buna “meslek” diyoruz. Diğerleri ise amatör ruhla yaptığımız ve kendi psikolojik duygularımızı tatmin amacıyla verdiğimiz uğraşlardır. Hobiler insan yeteneklerinin birer yansımasıdır. Bir hobi ile uğraşmak insana haz verir. Dinlendirir ve rahatlatır. İnsanı mutlu eder. Bir müzik aletini çalmak, güzel dans etmek veya bir beyin sporcusu olmak ilginç ve güzel alternatiflerden biri olabilir.

5-) GÜNE ERKEN BAŞLAYIN
Kişisel Gelişim Önerileri – Başarılı insanlar sabahın güzelliklerinden alabildiğine yararlanırlar. Kişinin üzerine güneş doğması, özellikle Anadolu’da “tembellik” olarak nitelendirilmiştir. Hayat erken başlar. Sabahın bereketi kaçırılmaz bir fırsattır. Amacı ve hedefi olanlar için en büyük düşman “yatak”tır. Yani uyumak. Elbette ihtiyaç kadar uyunmalı ama sabahın erken vakitlerini kaçırmadan…

Beyin Gelişimi İçin Çocuklar Ne Kadar Uyumalı?
6-) ALIŞKANLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN
Hedeflerimize ulaşmamızı engellemesi muhtemel kötü davranışlardan uzak durmalıyız. Sansasyonel olaylara imza atmış, dünyaca yüksek mevkilerde yer alan bazı insanların nefislerine mağlup olup çok basit bir konudan dolayı rezil olduklarını görüyoruz. Hatta sevdiğimiz hayran olduğumuz insanlarda en basit bir alışkanlık olan sigara içme eylemini gördüğümüzde bile yakıştıramıyoruz. Bu durum aslında bize ders veriyor; biz de eğer değişmesi gerekli kötü alışkanlıklarınız varsa, sabırla bu alışkanlıklardan uzaklaşmanız gerekiyor.

7-) OLUMSUZ İNSANLARDAN KAÇININ
Dostlarını söyle sana kim olduğunu söyleyeyim. Bizler çevremizdeki insanların ortalamasıyız. Olumsuz tiplerden oluşan, her şeyi eleştiren, gayri memnun insanlarsa, aman durmayın kaçın bunlardan. Yoksa, muhtemelen sizi de kendilerini benzetirler. Tavsiyemiz şu ki, iyi dostlar bizi iyiye, kötü dostlar kötüye çeker. Biz daima iyimser olmalıyız. Gelişmek için iyimserlik ön şartlardan biridir.

😎 DANIŞIN, DANIŞIN
Bir karar alırken, yeni bir işe başlarken danışmak, ne yapmanız gerektiğine dair öneriler dinlemek sizi yanılgılardan kurtarır. Danışmak illa denileni yapmak değildir. Dinlemektir; dinledikten sonra seçenekler arasından en doğrusunu yapmaya karar vermektir. Ne demiş atalarımız: danışan dağları aşmış danışmayan düze yolda şaşmış

9-) TV – SOSYAL MEDYA – TABLET Mİ “OFF”
Kişisel gelişim yolculuğunda işte size en büyük bariyerler. TV’nin etkisi gittikçe azalıyor. Bu iyi. Ancak sosyal medya tam bir zaman hırsızı; bir uygulamadan diğerine zapping yapıyoruz. Tam bir felaket; amaçsız kullanım mahveder haberiniz olsun.

10-) DUA EDİN
Kişisel Gelişim Önerileri – Dua etmek farkında olmaktır; kendimizin farkında olmak ve buna göre yaratıcıdan istemek insanı rahatlatır. İnsan, maruzatını açıklamak istediği bir güce isteklerini arz eder. Cevap verilir ama aynısı mı farklısı mı bilinmez. Bilmemiz gereken şey, payımıza düşen rahatlıktır. Psikolojik olarak, yaşamı düzgün olan insanların kişisel gelişim yolculuğu rahat geçer.

11-) GEÇMİŞE TAKILMAYIN AMA DERS ALIN
“Ne oldum deme, ne olacağım de”, bir Anadolu deyişidir. Geçmişimizden memnun olmayabiliriz. Acılar çekmiş veya sıkıntılar yaşamış olabiliriz. Bunlara takılıp içsel motivasyonunuzu bozmak yerine, bunlardan ders almalıdır. Kök nedenlerini bulup çözümler üzerinde yeniden düşünmek gerekir. Hatalarımızın kaynakları nelerdi? Nasıl çözümledim? Hatam nerede idi? gibi sorularla kendimize düşen payı almalıyız. Kişisel gelişim için bu çok önemli bir adımdır.

12-) SİZE NEZAKET YAKIŞIR
Kişisel Gelişim Önerileri – Her zaman nazik olmak zordur. Ama nazik olmalıyız. Bir atasözünde, “Her şey incelikten kırılır, insan kabalıktan…” Hakikaten kişisel gelişim göstergelerinden biri sosyal kişiliğimizi yansıtan nezaket ve görgümüzdür. Nazik insanlar fiziksel görüntüleriyle bile nezaketli oldukları duruşlarına yansımıştır.

13-) “KİŞİSEL GELİŞİM” SİTESİNDEN HER GÜN BİR MAKALE OKUYUN
Yüzlerce makalenin, yazının, tanıtımların yer aldığı Kişisel Gelişim Merkezi web sitesinden her gün bir veya birden fazla yazı okuyun. Her ziyaret ettiğinizde “Son Eklenenler” bölümüne bakın. Ayrıca ilgi alanınız olan başlıklardan istediğinizi seçebilirsiniz. Sizde yeniden okuma isteği uyandırdığında, yeniden okuyun; içsel isteğinizi kırmayın.

14-) GÜNLÜĞÜNÜZ YOK BİLİYORUM AMA BLOGUNUZ NİYE YOK?
Yazmayı sever misiniz, bilmiyorum, ama günlük tutabilseniz iyi olur (du). Tabi çocukluğumuzda başlayıp da sonradan vazgeçtiğimiz günlük tutmalardan bahsediyorum. Şimdilerde blog yazarlığı buna benzer. Neden özel bir bloğunuz olmasın? Neden bir Blogger olmayasınız? Bu alışkanlık yazma, konuşma ve hitap etme yeteneklerinizin gelişmesine katkıda bulunur.

15-) İNSANLAR HAKKINDA OLUMLU OLUN
Toplum bir meyve bahçesine benzer. Aynı ağaçta, aynı dalda sağlam meyveler de vardır, çürükler de. Çürükler erkenden yere düşer ve orada toprağa karışır. Sağlamlar ise anlamlarını yerine getirmek üzere insanlar tarafından toplanır ve lezzetle yenir. Böyle bir bahçeye girdiğimizde yerdeki çürüklere değil, yukarıdaki sağlam meyvelere odaklanmalıyız. Yoksa o bahçeye girmek istemezsiniz. Bu da sağlam meyvelere karşı bir ayıp olur. İnsanlar da böyledir. İyi insanlarla birlikte olmak gerekir. Lüzumsuz yere insanların kusurlarını görmek veya onları kusurlarıyla ayıplamak üstümüze vazife değilken onlar hakkında şöyle-böyle demek doğru değildir.

16-) DOSTLARIMIZ ÖĞRETMENİMİZDİR
Her insandan öğreniriz. En iyi öğretmenler ise dostlarımızdır. Dostlarımız –gerçekten- iyi niyetlidirler. Hayata dair öğrendiklerimizi dostlarımızla çek ederiz. Kişilikli, örnek, öğretici dostlara her zaman ihtiyaç vardır.

17-) ZAYIF YÖNLERİNİZİ BİLİN, GÜÇLENDİRİN
Kişisel gelişiminizi sağlamak için kişisel SWOT çalışmanızı yapmalı; güçlü yönleriniz kadar zayıf yönlerinizi de belirlemelisiniz. Dert belli ise devası kolaydır. Zayıf noktalarınızı biliyorsanız onları güçlü yönlerinizin de desteğiyle güçlendirirsiniz. Kişisel gelişimin ilk basamağı zayıf noktaları alabildiğince kabul etmek; yani mütevazı olmaktır.

18-) GELECEĞE MEKTUP GÖNDERİN
Neyi başarmak istiyorsun? Gelecekte nerede ve hangi seviyede olmak istiyorsun? Şimdiki sen, gelecekteki sana bu konularla ilgili bir mektup yaz ve ciddi ciddi PTT’den gönder. Sonra bunu sakla. 5 yılda bir bunu tekrarla. Sonra karşılaştır. Hedeflerine ulaşabildin mi?

19-) MUHABBETE MUHABBET GÖSTERMEK
Kişisel gelişimin temel ilkesi muhabbete muhabbettir. Yani sevgiye karşı sevgi göstermektir. Düşmanlık yapana ise düşmanlık yapamayız; ama düşmanlık sıfatına karşı düşmanlık yapabiliriz. Şahıslarla davranışları ayırmak gerekir. Sıfatlar ayrıdır, isimler ayrıdır. Size nefret ile yaklaşan insanlara nefretle karşılık vermek oldukça kolaydır. Ama onlara sevgi ve hoşgörüyle yaklaşmak çok daha zorlayıcı bir yöntemdir.

20-) ÖRNEK ALDIĞINIZ SEMBOLLERİNİZ OLSUN
Kişisel Gelişim Önerileri – Çocukken hayal ettiğimiz ve onlara benzemeye çalıştığımız sembol şahsiyetler vardı; daha çok fiziksel benzeme isteği duyduğumuz örneklerdi bunlar. Büyüdükçe fiziksel benzemek yerine akılsal, bilimsel, akademik ve sosyal boyutlar açısından örnek aldığımız şahsiyetlere dönüştü. Hayran olduğunuz bu insanları ve onların özelliklerini düşünün. Daha sonra onları neden beğendiğinizle ilgili fikirler üretin. Bu insanlar, büyük çoğunlukla, sahip olmadığınız ama aslında gerçekten sahip olmak istediğiniz özellikleri taşır. Kişisel gelişimde iyi örnekler taklit edilebilir; ama sonrasında kendi tarzınızı ortaya çıkarmanız gerekir.



Yorum Gönder

0 Yorumlar